23070
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-23070,stockholm-core-2.3.1,select-theme-ver-8.9.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Hög trivselfaktor och funktionella trädgårdsrum.

Hög trivselfaktor och funktionella trädgårdsrum, så lät önskemålen från en av våra kunder

under våren 2019. Vi blev taggade att sätta igång designprocessen när vi började arbete med vår tjänst Stor Trädgårdsdesign som vår kund hade valt.

Huset var helt nybyggt och tomten en leråker. Omgivande miljöer var dels andra nybyggen men även äldre hus och trädgårdar låg väldigt nära inpå.

 

Önskemålen vi fick att jobba med var utöver trivsel och funktionalitet även rumsbildning, insynsskydd, ombonad uteplats och fina utblickar inifrån de stora fönsterpartierna. Och att trädgården ska smälta in i den omgivande miljön.

De byggda väggarna är inspirerade av de gamla planken som omger den äldre trädgården mittemot. Utöver dessa byggda väggar kommer gröna häckar av bok och liguster i olika höjder att definiera trädgårdsrummen.

 

Vi tyckte att ett flow genom hela trädgården var viktig att uppnå, genom de olika rummen och runt hela huset. Ett rörelsemönster som följer mjukt formade gångar.

På dessa mjuka gångar leds man längs med en köksträdgård uppbyggd av runda planteringsytor, förbi ett kompostrum som är avskiljt med väggar av granslanor vilka bildar vägg mot woodlandet.  I woodlandet kommer en härlig matta av skugg-gillande växter att trivas under skuggande kronor av Cornus mas körsbärskornell, Asarum europeum ormhassel och Fargesia nitida ´Black Pearl bambu.

Vidare leder gången längs soliga planteringar i blått, där en av ytorna är anlagd med sand/grus för att torktåliga växter ska trivas.

 

Ett stort härligt trädäck ligger precis utanför kökets dörr i söder, med breda svartmålade tiljor. Två träd, Gleditsia triacanthos ´Sunburst´ gulbladigt korstörne är planterade intill för att ge behaglig skugga och skuggspel på de intilliggande runda gräsmattorna. Fler sittplatser är önskvärda i trädgården och en fast bänk har redan hittat sin plats under pergolan i köksträdgården. Placerad så att de sista solstrålarna för dagen hittar hit.

 

Flera äppelträd ska finna sin plats i trädgården, bland annat på den ena gräsmatta och där bilda en liten äppellund. Både ätbara äpplen ska kunna skördas samt prydnads apel att njuta av.

Trädgården har anlagts av Calle på CJ trädgårdsanläggning  tillsammans med Håkan på Hanssons plantskola.

 

Detta var andra gången som Vi tre & trädgård hade äran att få rita en trädgård till familjen. Förra gången bodde familjen i ett mindre hus. Nu har barnen blivit större och då har förutsättningar ändrats viket ledde till byte av boende och en andra trädgård att forma till sin.

Och båda illustrationsritningarna pryder väggen inne i matrummet.

 

Att jobba efter  önskemålen hög trivselfaktor och funktionella trädgårdsrum gör vi gärna i våra designuppdrag. Tillsammans med övriga önskemål och familjens stil blir varje trädgård unik.

Vi är så glada för att få nytt förtroende att formge även denna trädgård.