Dags att vinterbeskära vindruvsplantorna!

En sommar uppstod förmånen att besöka vindistrikten längs Moselfloden. Det var enormt vackert och en berikande resa. Måltider intogs under tak av dignande vindruvsklasar.

Har du lyckan att ta hand om en vinstock i trädgården är det under vintern du säkrar en god skörd till säsongen efter. I december är det dags att vinterbeskära vindruvsplantorna!

Vindruvor ska beskäras hårt på senhösten innan nyår. Beskär man på våren så kan den blöda till döds. Nu på senhösten så kortar man in alla skott så endast 1-2 vilande knoppar återstår. Skulle du ha missat beskärningen under ett par år så kan man skära in plantan även på lite äldre ved.

På en skyddad innergård här i våra trakter fungerar vinrankan att bli så här frodig.

När blomningen sen återkommer  på årsskotten nästa vår så kan man nypa bort lite blad så insekterna lättare kan pollinera blomklasarna. När ärtstora druvor bildats är det dags att börja pincera. Ca 2 vindruvsklasar är lagom per skott. Korta in skottet över 2 blad efter druvklasen och de skott som ej har druvor kortas in så endast 2-4 blad finns kvar. Detta kan upprepas några gånger under sommaren.

Bladmassan kan bli enorm på vindruvsplantorna så när klasarna börjar mogna är det inte fel att ta bort lite blad så solen lättare kommer åt, speciellt om din vinplanta står i växthus. Mer sol till klasen ger i regel lite sötare druvor.

Är läget gynnsamt funkar vinet att använda på en liten enkel portal vid entren. Tänk att kunna plocka vindruvor när man kommer hem efter en lång arbetsdag!

Lycka till med era druvor!