Enchanted-Rock-Hill-Country

Vi tre & trädgård på resa. Enchanted Rock i Texas inspirerar

Vi kör genom Hill Country i Texas, och plötsligt ligger de där! Bakom en krök tornar de upp sig, de rosaskimrande kupolerna av granit som ser kala ut men som snart ska visa sig sjuda av växtliv.

Dome

Januari månad kröntes av ett helt fantastiskt inspirerande besök i nationalparken Enchanted Rock i Texas, USA.

Enchanted Rock  är unika rosa granitklippor som höjer sig likt kupoler ur det omgivande landskapet. Det förtrollade namnet har berget fått av indianerna, för de magiska sjungande ljud berget kan ge ifrån sig. Ljuden uppkommer när temperaturskillnaderna mellan dag och natt är stora.

I områdena runt omkring dominerar kalksten, och den rosa graniten är unik för platsen. Den finns till största delen under jord, men här höjer den sig upp över det omgivande Hill Country.

 

Enchanted-Rock-Hill-Country

Som trädgårdsmänniska var det som att vandra i klippträdgårdens klippträdgård! Originalets original. Naturens eget verk. Fantastiskt att se hur växterna växer ur minsta skreva som kan ge aningens fukt och livsbetingelser. Eftermiddagssolen värmde mer än vanligt denna årstid, kanske bidrog det ännu mer till upplevelsen av denna magiskt vackra plats.

Enchanted-Rock-ll

Den här platsen (på bilden ovan) kändes som en hel grönskande trädgård på bergssidan. Knotiga stabila träd, grönskande lågt gräs, runda former i kaktusarna och svajande rostbruna vinterfärgade gräs.

Enchanted-Rock-Texas

Tankarna gick till Peter Korn och hans bok Odling på växternas villkor. I den beskriver han hur han analyserar hur varje växt växer i naturen och hur han arbetar för att skapa samma betingelser för växterna i sin egen trädgård. En solig varm södersida eller en sval fuktigare norrsida om en sten: varje växt har sina preferenser och möjligheter att överleva.

Enchanted-Rock

Gräsrygg längs bergets spricka.

I-landskapet

I backspegeln tornar Enchanted Rock upp sig som en dome i landskapet. Den rosa graniten är unik för området, och återfinns som byggnadsmaterial i byggnader i Austin och områdena runt omkring.

Den rosa graniten lär bara finnas på något ställe till i världen: i Bohuslän.

Läs mer om Peter Korn i artikeln Peter Korn skapar i sten.