Lars Wallin

Pergola inspiration!

Inspiration till att bygga pergola!

När februarisolen tittar fram börjar det klia i fingrarna inför vårens trädgårdsprojekt. Nu längtar vi bara efter sol och värme, men senare i sommar tackar man sig gärna för trädgårdens skuggiga delar.

Vi vill inspirera till att bygga pergola, trädgårdens byggda tak. Här kommer en kavalkad av pergolor från trädgårdar vi har varit med och formgivit.

Lars Wallin

Här sitter vi och jobbar i Annicas trädgårdsrum. Vägen leder genom en svartmålad pergola där blåregn (Wisteria sinensis) och pipranka (Aristolochia macrophylla) klättrar. Bilden är tagen av Lars Wallin till en artikel om Annicas trädgård som går att läsa här.

Malmo-Garden-Show-2012

2012 byggde Vi tre & trädgård i samarbete med arkitekt Studio Sassi utställningsträdgården ”rum mellan rum” på Malmö Garden Show. ”Rum mellan rum” var inspirerad av det sydamerikanska livet på altanen, uterummet mellan inomhus och trädgård. Heidi Sassi ritade den vackra altanen med pergola som tak, som silar ljuset på ett lekfullt sätt. Calle Lindgren från CJ Trädgårdsanläggning har gjort snickeriarbetet.

Pergola-rosengard

Vi har ett fantastiskt roligt samarbete med en familj vars trädgård vi återkommit till i flera år. Det började med en turbo, där vi satte namn och utvecklade delar i den redan välplanerade trädgården. Platsen på bilden ovan var diffus, och vi ritade in en rosträdgård. En bekant till familjen som är arkitekt har ritat pergolan, vars funktion är både att skapa rummet och låta klätterrosorna klättra mot den. Pergolan är byggd i lärk och får en naturlig grå färg med tiden. Calle Lindgren från CJ Trädgårdsanläggning har byggt pergolan.

Pergola-skapar-uterum

Från en otillgänglig sida på huset till familjens nya favoritrum! Dörrar har tagits upp från matrummet i huset och leder rakt ut till ett stort härligt trädgårdsrum. Ett trädäck bildar golv, och en pergola som tak skapar ett rum i rummet. Här har Calle Lindgren snickrat och anlagt tillsammans med Henrik Bylund från HB Anläggning AB.

Pergola-uterum

Ett uterum med golv av trä och högt i tak med en pergola. Höjden skapar rymd i rummet. För att hindra både insyn och vind är ett lägre plank byggt, lagom högt att skydda sittande men utan att kännas instängt. En vinranka klättrar på utsidan i södersolen. Anläggare: Calle Lindgren och Henrik Bylund.

pergola-i-steg

En långsmal trädgård i soligt söderläge. Den grå pergolan som leder in har funnits länge i trädgården. Blåregnet kastar varje försommar ner sina blå blomkaskader, sagolikt vackert. För att skapa ännu bättre kontakt mellan inne och ute, och för att markbeläggningen inte var så rolig, byggdes ett trädäck i samma nivå som golvet inomhus. Genom formen och läggningen av brädorna skapades två nya trädgårdsrum. Pergolan förlängdes ända fram till huset och bildar tak över uteplatsen. Det finns möjlighet att lägga på glas, men vi leder istället blåregnet fram att växa som ett grönt tak över uteplatsen. Det kommer att svalka gott sommarvarma dagar. Nu är virket nytt, men snart är det lika grått som det andra. Anläggare av den nya delen är Calle Lindgren och Henrik Bylund.

Pergola-som-entrérum

Som avslut en pergola i anslutning till en pool. Ingången för gäster till trädgården leder fram till denna pergola, som blir ett entrérum, en välkomnande hall, ett litet stopp innan poolen.

Gångar, tak över sittplatser, entrérum – en pergola kan ha flera funktioner. Att stå ren i sig själv eller som stöd för klätterväxter. Det är en smaksak. Men glöm inte att ta i med dimensionerna om ni ska låta växter klättra: växter blir tunga med tiden och pergolan ska hålla att klättra på så att ni kan klippa till exempel blåregnet.

 

Fler exempel finns bland våra referenser, titta på de här till exempel:

Med växthus i skydd för vinden där en pergola är byggd mot ett växthus och skapar tak till en sunken garden.

Innergården som präglas av Medelhavet där pergolor länkar samman flera mindre hus till en helhet.