a-room-with-a-view

Vi tre & trädgård på resa. With a view

När höstmörkret sänker sig passar trädgårdsdesignern på att resa iväg och hämta inspiration från sydligare breddgrader. Annica for till Argentina, själv skickar jag här ett vykort – eller flera – från vackra vackra Florens.

a-room-with-a-view

A room with a view. Utsikten från altanen var makalös. Staden i skiftande ljus, kullarna som höjer sig bakom… nästan lite osannolikt att få uppleva staden på riktigt! Här finns hur mycket som helst att se, utmaningen var snarast att hålla balansen och inte vilja för mycket. Vilket så klart inte fungerade: anar att vi just har smakat den första aptitretande aperitifen av en låååång måltid, må vi komma tillbaka flera gånger.

cloister-garden-san-lorenzo

Tillbaka för att uppleva flera klosterträdgårdar, är så svag för dessa omgärdade trädgårdar med täckta klostergångar runt. Här är San Lorenzos klosterträdgård, med ett apelsinträd med gyllene frukter i mitten.

autumn-at-boboli-garden

Tillbaka för att ännu en gång vandra oss trötta i den stora Boboliparken på kullarna bakom Palazzo Pitti. Så här i november var de gula höstfärgerna härligt livfulla mot de stadigt vintergröna formerna.

a-kitchen-garden-with-a-view-at-bardini-garden

Temat ”with a view” återkommer, varje gång kryddad med en egen inramning eller vinkel. I Barbariniträdgården ligger denna lilla sluttande köksträdgård med Brunelleschis kupol på Santa Maria del Fiore i blickfånget.

giardino-delle-rose

Precis nedanför utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo ligger en annan trädgård with a view: Giardina delle rose,  med blommande doftande rosor även så här sent.

 

uffizierna

Trädgård ute trädgård inne, i november regnar det ibland men köerna till Uffizierna är inte de beryktat långa, så vi smet in för att njuta konstskatterna. Många konstskatter är det… En liten vilopaus på en bänk lät blicken vandra uppåt till den mest ljuvliga takmålning!

Den soligaste dagen tog vi bussen upp till byn Settignano, vandrade en bit och kom fram till den helt fantastiska Villa Gamberaia! Lite nervös att mina förväntningar skulle vara för stora sopades strax undan och övergick i ren och skär lycka att få uppleva denna plats.

entre

Genom en liten dörr till vänster om grindarna ringde vi på och blev insläppta. Vi kikade försiktigt in och följde muren till den ståtliga entrévägen kantad av högvuxna klippta cypresser upp mot Villan. Betalade entrén i den lilla bookshopen, och vandrade sedan länge omkring i trädgården. Alldeles för oss själva. villa-gamberaia-i-sen-eftermiddaagssol-i-november

Villa Gamberaia från Parterre d´acqua i söder.

limonaia

Orangeriet i underbara varma gula toner.

orangeriet

Alla orangeriväxterna solar sig på terrassen, och lämnar den vackraste balsalen till oss att drömma.

utsikt-gamberaia

A garden with many views. Häckarna öppnar upp till olika utsiktsplatser, och utsikten över landskapet och Florens är svår att se sig mätt på.

villa-gamberaia

Avslutar med en bild på Villa Gamberaia i sen eftermiddagssol i november, med silverfärgade olivträd  förgrunden. Nyfiken på hur trädgården ser ut om våren….