Tema Stadsträd

Koelreuteria paniculata i Alnarpsparken

Den amerkanska professorn Nina Bassuk nämnde bland många andra träd Koelreuteria paniculata som ett av framtidens stadsträd. Värmetåligt, litet, blommar i gult på sommaren och får dessa fina frukter om hösten. Vill stå skyddat.

Henrik Sjöman och Alnarp bjöd in till en öppen seminariedag i samband med en doktorandkurs i urban dendrologi. Professor Cecil Konijnendijk från Köpenhamns universitet satte ämnet träd och skog i ett samhällssammanhang. Professor Nina Bassuk vid Cornell University bjöd på erfarenheter av trädplantering i hårdgjorda ytor i USA, och gav flera intressanta aspekter på vad som styr trädvalen. Arne Saeboe gav ett biologisk/genetiskt perspektiv på selektering av träd för framtiden med erfarenhet från Bioforsk i Norge.

Från Alnarp talade professor Roland Gustavsson  om sin spännande forskning om vegetationsbyggnad: hur vi kan använda och plantera växtmaterialet på olika sätt för att gestalta olika platser. Kenneth Lorentzon, vår växtguru, såg med glimten i ögat chansen att plantera en mängd spännande träd i våra städer i spåren efter almsjukan, askskottsjukan och allt annat elände – som i förlängningen kan föra något gott med sig, om man väljer att se det så.

Vi var många som lyssnade till inbjudan och Stora aulan i Alnarp var full.

Vi tackar varmt för en berikande dag, och önskar er lycka till i fortsatt forskning i de spännande områdena Urban forestry och Urban dendrology! Vi ska med glädje och nyfikenhet följa er i spåren, i städernas nyplanteringar…

Tags: