NGS National Gardens Scheme

En liten papperslapp ramlade ur väskan idag. Ett litet slitet minne från sommarens resa till England.

I svensk tv har vi fått följa hur trädgårdsägare i England har kämpat för att få vara med i ”The Yellow Book”: att få öppna sina trädgårdar för allmänheten i National Gardens Schemes regi, och samtidigt dra in pengar till välgörenhet.

Och vi hade turen att tre trädgårdar i den närbelägna byn Hollowell var öppna när vi var där!

Tre personliga och helt olika trädgårdar för National Gardens scheme.

NGS

Ivy Cottage är en lite yvig trädgård där vi anar varma personligheter bakom verket. Söt klematis dansar glatt med tegelväggen som fond.

NGS

Rosemount är en ”Plantsman´s garden”. Här finns flera namnskyltar, de flesta börjar med ”Galanthus” och avslöjar snödropparna som gömmer sig i jorden. En samlares trädgård som blommar i februari.

Men under den vita skira skönheten ovan hittar vi inget namn. Gissar på vit violruta Thalictrum delavayi ´Album´, men en sökning visar att det finns många fler att välja på :

http://www.crug-farm.co.uk/content/uploads/2015%20catalogue.pdf

Med så växtintresserade ägare vågar vi inte svära på namnsorten, attans att vi glömde fråga. Men den inspirerar till att planeras in i en trädgård vi snart ska plantera…

NGS

Vi avslutade vår trädgårdsrunda i Hillview, en stramare trädgård med utsikt över det böljande landskapet runtomkring.

NGS

Maffig växtkombo! Montbretia Crocosmia crocosmiiflora (lökar att ta upp på hösten likt dahlior, men man kan ha tur att de övervintrar i södra delarna av landet) och den annuella praktvädden Scabiosa atropurpurea ´Black Knight´. Med frösådder blir  en ny palett möjlig varje vår i trädgården.